Mäkelänkankaan aurinkovoimala vihittiin käyttöön

Haminan Mäkelänkankaalla on 18.8.2016 otettu käyttöön Suomen suurin maa-asenteinen aurinkovoimala. Aurinkopaneeleita voimalassa on 2772 ja se tuottaa vuodessa yli 600 000 kWh sähköä. Määrä vastaa yli 300 kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta. 

Rakennustyöt aloitettiin vuosi sitten raivaamalla tilaa samalla paikalla sijaitsevan tuulivoimalan juurelta. Hankkeen taustalla on kahdeksan energiayhtiötä: Haminan Energia Oy, Keravan Energia Oy, Kokemäen Sähkö Oy, KSS Energia Oy, Köyliön-Säkylän Sähkö Oy, Sallila Energia Oy ja VSV-Energia Oy, jotka kaikki ovat osakkaita Suomen Voima Oy:ssä, joka on aurinkovoima­laitoksen päätilaaja. Päämääränä oli kulkea kehityksen mukana ja sijoittaa suomalaiseen uusiutuvaan energiaan, yhteisvoimin.

– Aurinkosähkön tuotanto tulee olemaan voimakkaassa kasvussa lähivuosina. Haluamme osakkaidemme kanssa panostaa uusiutuvaan energiaan ja vastata näin asiakkaiden toiveisiin, Suomen Voiman toimitusjohtaja Akke Kuusela linjasi.

Aurinkovoimalan osakkuusyhtiöt myyvät voimalan tuottaman sähkön asiakkailleen erilaisin tavoin. Osa vuokraa asiakkailleen nimikkopaneeleja, joiden tuotanto hyvitetään sähkölaskussa. Osa myy aurinkosähkönä. Aurinkosähkölle riittää nyt kysyntää, sillä ympäristötietoiset kuluttajat vaativat kestävän kehityksen mukaisesti tuotettua energiaa.

Kaikki paneelit tuottavat saman verran aurinkoenergiaa ja toimivat vuoden ympäri ihan pimeintä aikaa talvesta lukuun ottamatta, jolloin samalla tuulivoimala toimii täydellä teholla.

Hanke haluttiin toteuttaa mahdollisimman vähän luontoa kuormittaen.

– Aurinkopaneelit lepäävät VR:n vanhojen käytöstä poistettujen ratapölkkyjen päällä ja paneelirivistöt seuraavat maaston muotoja. Rivistöjä ole yritettykään tehdä luotisuoriksi, sillä se olisi vaatinut turhia maansiirtotöitä, kertoi asiakkuuspäällikkö Toni Hannula voimalan asennustöistä ja käyttöönotosta vastanneesta ESE-Tekniikka Oy:stä.

– Uusiutuvan energian lisäämisessä tarvitaan rohkeita pioneereja, kuten Suomen Voima ja Etelä-Savon Energia ovat tässä projektissa osoittaneet, totesi eduskunnan I varapuhemies Mauri Pekkarinen juhlapuheessaan.

Tilaisuuden juonsi aurinkokuningas Juhani Tamminen.

https://www.youtube.com/watch?v=6dqkGHS1870

Lisätietoja antavat:

Suomen Voima Oy, toimitusjohtaja Akke Kuusela, puh. 040 715 4440, akke.kuusela@suomenvoima.fi

Etelä-Savon Energia Oy, yhteyspäällikkö Mervi Pajunen, puh. 044 735 3823, mervi.pajunen@ese.fi

ESE Tekniikka Oy, asiakkuuspäällikkö Toni Hannula, puh. 044 735 3770, toni.hannula@ese.fi

Keravan Energia Oy, asiakkuusjohtaja Johanna Haverinen, puh 040 531 1523, johanna.haverinen@keoy.f