SV Vesivoima Oy:n kehityshanke Stardalen etenee

Suomen Voiman tytäryhtiön SV Vesivoima Oy:n hankekehitysprojekti Stardalen Länsi-Norjassa on edennyt suunnitellun aikataulun mukaisesti. 2018 vuoden loppupuolella SV Vesivoiman allekirjoittama kauppasopimus oikeuttaa yhtiön omistajille noin 50 GWh vuotuista päästötöntä sähkön tuotantoa 17 MW vesivoimalaitokselta keväältä 2021 lähtien. Projektin kehittäjänä toimii norjalainen Tinfos AS ja valmis laitos toimitetaan SV Vesivoimalle avaimet käteen periaatteella.

Kuvassa Jostedalsbreen-jäätikkö, joka on Euroopan suurin mannerjäätikkö. Kuva otettu 25.8.2019.

 

”Laitoksen tuotantoprofiili poikkeaa tyypillisestä jokivoimalaitoksesta johtuen mannerjäätiköltä tulevasta merkittävästä valumaosuudesta. Jäätikön ansiosta myös kuivien ja vähäsateisten kesien vaikutus tuotantoon on rajallinen, ja laitoksen tuotantohuippu sijoittuu itseasiassa kesän keskikuukausille”, toteaa kehitysjohtaja Pekka Saijonmaa.  

Parhaillaan joen yläjuoksuun rakennetaan yli 2 km pituista tunnelia, jonka tarkoituksena on ohjata virtaama tulevalle voimalaitokselle. Tunnelista on louhittu noin 700 m, voimalaitoksen perustukset ovat valmiita ja voimalaitosrakennuksen betonityöt ovat käynnissä. Suunnitellun aikataulun mukaan laitoksen on arvioitu valmistuvan 2020 loppupuolella.

Joen varrella oleva rakennustyömaa. Kuva otettu 25.8.2019.

 

"Stardalen-kehityshanke on SV Vesivoimalle merkittävä hanke, jolla täydennetään yhtiön Norjan vesivoimaportfoliota”, kommentoi SV Vesivoiman toimitusjohtaja Antti Vilkuna.